Masopust

Masopust – KARNAVALI je třítýdenní veselí, které připadá většinou na únor a jeho přesné datum se počítá podle toho, kdy se slaví v Řecku Velikonoce. Končí tzv. Čistým pondělím, kdy začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi.

Když měl přijít půst, tak se slavilo a hodovalo, lidé se shromažďovali v jednom domě, kde hráli různé hry, dávali si hádanky. Pořádaly se také maškarní průvody s těmi nejfantastičtějšími maskami.

V Řecku existuje přísloví „Masopust bez masek je jako chleba bez mouky“.

Druhý týden Masopustu se jmenuje Masový a třetí Sýrový a jejich jména nám také určují druh jídla, které je dovoleno jíst.

Čtvrtek Masového týdne se nazývá TSIKNOPEMTI tj. čtvrtek, kdy voní pečené maso. Tento den každý musí péct nebo grilovat maso, tak aby se jeho vůně rozšířila po sousedství. A po dobrém jídle ve čtvrtek, stejně jako v sobotu a neděli se samozřejmě zpívá a tancuje.

V pondělí Sýrového týdne se vycházelo časně ráno za zvuků bubnů a dud a šlo se od domu k domu celou vesnicí. V každém domě maškary zkontrolovaly, jestli jsou zemědělské nástroje připraveny po zimě na novou sezónu, a jako odměnu dostaly nějaký drobný peníz a víno. A jak už název týdne napovídá, jedly se ponejvíce pokrmy ze sýra a z mléka, například TYROPITA – slaný koláč, který připomíná naše listové těsto plněný FETOU – řeckým ovčím sýrem.


Zpět